Bereikbaar tot 23:59 (Livechat & Telefoon)

3 maanden garantie

Gratis levering door heel Nederland

100+ jaar ervaring

Wendan Poelstra
5 - 8 min. read
14 dec, 2022
14 december, 2022

Ford Transit vs. Mercedes Sprinter

Foto: Geoffrey Chevtchenko on Unsplash
Geschreven door: Wendan Poelstra
5 - 8 min. read

Zowel de Mercedes-Benz Sprinter als de Ford Transit zijn onomstreden grote bestelbussen. Deze betrouwbare bussen worden dan ook vaak gekozen door ondernemers die veel lading moeten vervoeren en er ondertussen lekker comfortabel bij willen zitten.  

Toch zijn er, los van de zeeën aan laadruimte en de rijcomfort, wel degelijk verschillen tussen deze twee populaire bestelbussen.

Benieuwd hoe deze bussen zich onderscheiden van elkaar? 

Je ontdekt het in deze blog waarin we de Ford Transit vs. de Mercedes-Benz Sprinter vergelijken, zodat jij straks precies weet welke bus het beste past bij je bedrijf!


1. Voordelen Ford Transit

De Ford Transit staat bekend om zijn betrouwbare karakter en de mogelijkheid om efficiënt te laden en lossen. Of je nou pakketten moet vervoeren of zwaar bouwmateriaal: de verschillende opties zorgen voor een efficiënt en ergonomisch laad- en losproces.

Benieuwd naar andere redenen waarom veel ondernemers voor de Ford Transit kiezen?

Hieronder de 3 grote voordelen van een Ford Transit:

 1. Goede rijeigenschappen.
  De ondernemer die veel lange ritten maakt, heeft behoefte aan een bus met goede rijeigenschappen. Dit zijn rijeigenschappen zoals een hoge zitpositie, grote spiegels en een lage raamlijn.

  Ideaal voor bedrijven die met meerdere personen en/of koeriers in één bus werken. 
 1. Instelbare configuratie voor ruimtegebruik.
  De Ford Transit heeft tot wel 15,1 m3 laadruimte beschikbaar. Dit komt neer op ongeveer 6 europallets. De Transit is beschikbaar in verschillende hoogtes. Je kan dus kiezen tussen een lage dakruimte of juist een hoge(re) dakruimte. 

  Ideaal voor de ondernemer die veel vracht en grote pakketten vervoert. 
 1. Krachtige motor.
  De Ford Transit is continu aan het innoveren. Zo zijn de nieuwe(re) modellen voorzien van een 2,0 L Ford EcoBlue-dieselmotor. Dit betekent dat de Transit krachtigere en efficiëntere prestaties leveren ten opzichte van oudere modellen. Dit vanwege de strenge Euro 6-emissienorm. 

  Waar oudere modellen een vermogen hebben van 170 pk, hebben de nieuwe modellen, met vier aandrijflijnen, een vermogen tot 185 pk. 

  Bovendien is de Ford Transit tegenwoordig verkrijgbaar als EcoBlue Hybrid. Dit betekent dat er energie wordt opgeslagen tijdens het remmen met behulp van een 48V accu.

  Deze energie kan weer gebruikt worden voor onder andere de airco. Hierdoor bespaar je op de brandstofkosten.
De Ford Transit staat bekend om zijn betrouwbare karakter en de mogelijkheid om efficiënt te laden en lossen. Of je nou pakketten moet vervoeren of zwaar bouwmateriaal: de verschillende opties zorgen voor een efficiënt en ergonomisch laad- en losproces.

2. Nadelen van de Ford Transit

Ondanks de goede rijeigenschappen en de krachtige prestaties van de Ford Transit, kunnen de prestaties verminderen wanneer je voortdurend zware lading vervoert.


3. Voordelen van de Mercedes Sprinter

De Mercedes Sprinter is een betrouwbare bestelbus, die vaak tot bedrijfswagen van het jaar is benoemd. Vooral bij ondernemers die op zoek zijn naar een grote bus die tegen een stootje kan, is de Mercedes Sprinter erg geliefd.

Bovendien rijdt de Sprinter comfortabel en biedt het interieur veel (hoofd)ruimte.

Hieronder de 4 grote voordelen van een Mercedes Sprinter:

 1. Kosteneffectief. Als ondernemer is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. Zo ook de brandstofkosten. De motor van de Mercedes-Benz Sprinter is zeer kostenbesparend door zijn efficiënte brandstofverbruik.
  Hierdoor is de Sprinter een voordelige keuze voor de ondernemer die lange afstanden rijdt. 
 2. Betrouwbaar: Mercedes-Benz Sprinter bestelwagens zijn gebouwd om lang mee te gaan en kunnen alle soorten terrein en weersomstandigheden aan. Ze zijn ontworpen met het oog op een lange levensduur. Zo is er een verbeterde tractie en dwarsstabiliteit als het erop aankomt: de variabele vierwielaandrijving verdeelt de aandrijfkracht naar behoefte over de voor- en achteras. Hierbij past het systeem zich automatisch aan de rijomstandigheden aan.
 3. Veel laadruimte. De Mercedes Sprinter heeft veel laadruimte waardoor deze bij uitstek geschikt is voor het vervoeren van grote uitrusting, veel voorraad en pakketjes, of andere bagage. Zo heeft het grootste Sprinter model een laadvolume van ruim 17 m3 en een maximum laadgewicht van 3144 kg. De palletsteun in de opstap van de schuifdeur en de belastbare wielkasten zorgen ervoor dat je de volledige ruimte kunt benutten. Ook de wanden kunnen tegen een stootje dankzij de beschermende zijwandbekleding.
 4. Veilig rijden. De basis van de Sprinter is door zijn constructie en materiaal erg stabiel. Standaard wordt de Mercedes Sprinter geleverd met zijwindassistent, het Active Brake Assist System en de spoorassistent. Oplossingen als de achteruitrijcamera met weergave op de binnenspiegel en de 360°-camera geven de bestuurder nog beter zicht op de omgeving. Naast deze assisentiesystemen wordt de bus geleverd met bestuurdersairbag voor bescherming. Daarnaast zijn er nog vijf andere airbags voor de bestuurder en bijrijder als optie leverbaar.
De Mercedes Sprinter is een betrouwbare bestelbus, die vaak tot bedrijfswagen van het jaar is benoemd. Vooral bij ondernemers die op zoek zijn naar een grote bus die tegen een stootje kan, is de Mercedes Sprinter erg geliefd.

4. Nadelen van de Mercedes Sprinter

De Mercedes-Benz Sprinter is een bedrijfsbus uit het hogere segment. Betrouwbaarheid en een uitmuntende kwaliteit is wat dit voertuig kenmerkt. Hier tegenover staat wel een prijskaartje. Daarom kan het voor ondernemers een obstakel zijn om een Sprinter aan te schaffen.

5. Ford Transit vs. Mercedes Sprinter, welke kies ik?

Wanneer je aan het oriënteren bent welke van de twee je nodig hebt, is het belangrijk om rekening te houden met je behoeften en (financiële) omstandigheden.

Daarom hebben we hieronder belangrijke kenmerken uitgelicht en gekeken welke bestelbus het beste uit de test komt!

✓ Krachtige motoren

Zowel de Ford Transit als de Mercedes Sprinter hebben motoren die krachtige prestaties leveren. Zo heeft de Mercedes-Benz Sprinter een krachtige viercilinder turbodiesel. Afhankelijk van het type Sprinter dat je kiest, zijn er ook Sprinters verkrijgbaar met benzinemotor of een 5 cilinder turbodiesel motor.

Met een vermogen van ruim 160 pk is de Sprinter weliswaar een sterke bedrijfswagen, toch is de Sprinter niet gebouwd voor snelheid.

Daarentegen staan de motoren van de Sprinter wel bekend om de aanwezige trekkracht en betrouwbare acceleratie

De nieuwere modellen van Ford Transit hebben dankzij de 2.0 L Ford EcoBlue-dieselmotoren krachtige en efficiënte prestaties. Met vier aandrijflijnen en een vermogen tot 185 pk ben je zeker van dat de Transit voldoet aan je specifieke behoeften als ondernemer.

Bovendien is de Transit verkrijgbaar met een zogeheten HDT motor. Dit staat voor Heavy Duty Truck motor. Dit is ideaal voor een zwaardere ombouw. Dit is het proces waarbij je de toegestane maximale gewicht (TMG) of trekgewicht wil wijzigen. 

🏆 De winnaar: Ford Transit

✓ Goederen vervoeren

De grootste Mercedes Sprinter (L4H3) 2018 – heden heeft een laadvolume van 17 m3. De Ford Transit is daarentegen iets kleiner. Het grootste model van de Ford Transit (L4H3) 2013 – heden heeft een laadvolume van 15,1 m3. 

Dus, ben jij als ondernemer op zoek naar veel laadruimte om al jouw vracht te vervoeren? Dan is de Mercedes Sprinter geschikter voor jou.

🏆 De winnaar: Mercedes Sprinter


✓ Interieur & comfort

Iedere grote bestelbus zou naast praktische functionaliteiten moeten beschikken over comfort. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel voor ondernemers die veel tijd besteden in hun trots op vier wielen.

Gelukkig scoren zowel de Ford Transit als de Mercedes-Benz Sprinter zeer goed op dit gebied. 

Toch komt de Mercedes Sprinter beter uit de test dan een Ford Transit als het gaat om interieur en comfort. Zo heeft de Sprinter meer beenruimte en hoofdruimte ten opzichte van de Transit. Ideaal voor de wat grotere ondernemers, of als je van veel ruimte houdt. Bovendien is de zitpositie van de Sprinter iets hoger. De Sprinter is slim, strak en functioneel ingericht terwijl de Transit een meer stijlvolle en auto-achtige cabine heeft.

🏆 De winnaar: Mercedes Sprinter

Lees deze blog waarin we de Ford Transit vs. de Mercedes-Benz Sprinter met elkaar vergelijken, zodat jij straks precies weet welke bus het beste past bij je bedrijf!

Gerelateerde artikelen:

Fiscale voordelen aanschaffen bedrijfsbus

Top 5 Bedrijfsbussen voor Stukadoors