Zero-emissiezone in 2025 (30 stedelijke gebieden in Nederland)
Vanaf 1 januari 2025 gaan er in Nederland ongeveer 30 zero-emissiezones ingevoerd worden. Dit betekent dat vervuilende bestelbussen en vrachtwagens op brandstof niet meer toegestaan zijn in deze gebieden.
Wat voor jou als ondernemer grote gevolgen kan hebben.
Mocht je natuurlijk in een van deze 30 steden werk moeten verrichten…
Het doel van deze maatregel?
De fijnstof- en CO2-uitstoot verminderen, waardoor de klimaatdoelstellingen worden behaald. Deze ZE-zones zijn een belangrijke stap naar een schoner en gezonder leefklimaat, waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn. Benieuwd wat de Zero-emissiezone in 2025 voor jou als ondernemer betekent?
In deze blog leggen we uit:
✓ Wat het verschil is tussen milieuzones en zero-emissiezones
✓ Hoe je jouw bedrijf kunt voorbereiden op deze grote verandering.
✓ Welke steden een zero-emissiezone gaan invoeren en per wanneer.
✓ Hoe het zit met vrijstellingen op basis van je brandstofmotor.
Wat zijn zero-emissiezones?
Een zero-emissiezone is een stedelijk gebied waar alleen bedrijfsbussen zonder schadelijke stoffen zoals CO2, stikstofoxiden en fijnstof uitstoten, toegestaan zijn.
Wat dit precies betekent?
Dat bedrijfsbussen die op diesel, benzine of een andere vervuilende brandstof rijden, niet welkom zijn in deze zones.
Met als voornaamste doel:
de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden verbeteren en bijdragen aan een gezondere leefomgeving.
Benieuwd of jouw stad in de komende jaren een zero-emissiezone gaat invoeren? Lees dan verder voor een overzicht van alle stedelijke gebieden waar een zero-emissiezone gaat komen.
Het verschil tussen milieuzones en zero-emissiezones
Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen milieuzones en zero-emissiezones. Milieuzones zijn gebieden waar dieselvoertuigen, inclusief personenauto’s, nu al niet meer in mogen.
Zero-emissiezones richten zich specifiek op bedrijfsbussen met brandstofmotor.
In welke steden komt er een zero-emissiezone?
Als jij straks met je bedrijfsbus buiten de stadspoorten moet blijven, dan kan dit een behoorlijke uitdaging vormen voor jouw werkzaamheden.
Maar geen zorgen, wij zijn hier om je te informeren over de stedelijke gebieden die een zero-emissiezone gaan invoeren en wat je het beste kan doen in jouw situatie.
Zoals eerder benoemd worden er in ongeveer 30 nederlandse steden zero-emissiezones ingevoerd. Deze zogenoemde ZE-zones omvatten voornamelijk het stadscentrum en soms ook omliggende wijken.
Ben je benieuwd in welke steden de zero-emissiezones worden ingevoerd? In de onderstaande afbeelding staat een overzicht van alle steden die al een zero-emissiezone hebben aangekondigd.
Ook zie je per stad wanneer de zero-emissiezone ingaat.
Voor jou als ondernemer is het belangrijk om de toegankelijkheid van je bus in deze zones te weten. Daarom bereiden we je direct goed voor op wat er komen gaat.
Hieronder leggen we je precies uit wat de toegankelijkheid van je bedrijfsbus met specifieke brandstofmotor is:
Mag mijn (toekomstige) bestelbus ZE-zones in?
Of je (gewenste) bedrijfsbus straks een zero-emissiezone in mag, hangt af van de emissieklasse. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestelauto’s en vrachtwagens in de ZE-zone uitstootvrij zijn.
Voor occasions gelden er andere regels. Bestelbussen met een Euro 4 norm of lager worden vanaf 2025 uitgesloten van ZE-zones.
Rijd jij dus nog in een bestelbus met een Euro 4 of lager en moet je in één van de 30 stedelijke gebieden werk doen? Dan moet je je huidige voertuig vervangen voor een hogere emissieklasse.
Bedrijfsbussen met Euro 5 of Euro 6 hebben langer toegang.
Hieronder gaan we hier verder op in per emissieklasse:
Euro 4-norm en lager
Bestelauto’s met een emissieklasse van EURO 4 of lager mogen vanaf 1 januari 2025 de ZE-zone dus niet meer in. Mocht je als ondernemer dus in een bedrijfsbus met EURO 4 of lager rijden en moet je toch in zero-emissiezones rijden, dan heb je een nieuwe bedrijfsbus nodig die aan deze normen voldoet.
Bestelbussen op Euro 5-norm
Deze voertuigen mogen tot 1 januari 2027 de ZE-zones betreden. Dit geeft jou de mogelijkheid om rustig over te stappen naar een milieuvriendelijker alternatief, terwijl je je bedrijfsactiviteiten voortzet in je huidige bus.
Bekijk onze euro 5 bedrijfsbussen
Bestelbussen op Euro 6-norm
De Euro 6 bedrijfswagens zijn de beste keuze voor ondernemers die langer toegang willen tot ZE-zones. Met een Euro 6 bedrijfsbus kun je tot eind 2028 in deze gebieden blijven rijden.
Zo heb je meer tijd om over te stappen naar volledig emissievrije opties.
Bekijk onze euro 6 bedrijfsbussen
Elektrische bestelbussen
Elektrische bestelbussen hebben volledige toegang tot zero-emissiezones. Deze bedrijfswagens hebben geen uitstoot en zijn dus niet onderhevig aan de ZE-zone regelgeving.
Met een elektrische bedrijfsauto ben je nu al klaar voor de toekomstige ZE-zones, ongeacht de stad of het jaar.
Beperkingen elektrisch rijden
Ondanks de milieuvriendelijkheid en toegankelijkheid tot ZE-zones van elektrische bestelbussen, zijn er nog een aantal praktische beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan beperkt bereik, lange oplaadtijden en hogere aanschafkosten (Shell.nl) .
Voor ondernemers die zware ladingen vervoeren of lange afstanden afleggen, kan een dieselbus met Euro 5 of Euro 6 norm een efficiëntere keuze zijn. Deze bieden tot 2027 of 2028 toegang tot ZE-zones en hebben niet de huidige uitdagingen van elektrische voertuigen.
Kies de juiste bedrijfsbus voor toegang tot ZE-zones
We begrijpen dat het belangrijk is dat je straks in je gewenste bus kan rijden zonder onverwachte beperkingen. Met de ingang van ZE-zones vanaf 2025, kan dit een grote impact hebben op jouw bedrijfsactiviteiten.
Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt, zodat jij weet welke bedrijfsbus je moet kiezen om toegang te behouden tot de ZE-zones:
Hieronder benoemen we nogmaals de bestelauto’s, gesorteerd op emissieklasse, met informatie over hoe lang ze toegang hebben tot de ZE-zones.
Dit zodat jij met voldoende achtergrondinformatie een weloverwogen keuze kunt maken voor je bedrijf!
Toegankelijkheid per emissieklasse:
- Bestelauto’s met emissieklasse 4 of lager: Deze voertuigen zijn vanaf volgend jaar, 2025, niet meer toegestaan in ZE-zones.
- Euro 5 bestelauto’s: Een bestelauto met emissieklasse 5 heeft tot 10 januari 2027 toegang tot ZE-zones.
- Euro 6 bestelauto’s: Deze voertuigen zijn tot 2028 toegestaan in ZE-zones.
- Elektrische voertuigen: De langetermijnoplossing voor toegang tot alle ZE-zones. Overweeg de overstap naar elektrisch rijden, ondersteund door subsidies en milieuvriendelijke voordelen.
Zoals je ziet heb je met een Euro 6 of elektrische bestelauto het langste toegang tot de ZE-zones.
EURO 5, EURO 6 of toch elektrisch rijden?
Als je kiest voor een bedrijfsbus (met Euro 5 of Euro 6) of een elektrisch bus, dan blijf je mobiel in stedelijke gebieden en draag je bij aan een schoner leefklimaat
Win-win toch?
Heb je vragen of wil je persoonlijk advies over wat het beste past bij jouw situatie? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze lease-experts. Samen zorgen we ervoor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst!
Bronvermelding: Regeljelease.nl, Rijksoverheid.nl, Shell.nl, ANWB.nl
Inhoudsopgave
- Wat zijn zero-emissiezones?
- In welke steden komt er een zero-emissiezone?
- Mag mijn (toekomstige) bestelbus ZE-zones in?
- Euro 4-norm en lager
- Bestelbussen op Euro 5-norm
- Bestelbussen op Euro 6-norm
- Elektrische bestelbussen
- Beperkingen elektrisch rijden
- Kies de juiste bedrijfsbus voor toegang tot ZE-zones
- EURO 5, EURO 6 of toch elektrisch rijden?