Bereikbaar tot 23:59 (Livechat & Telefoon)

3 maanden garantie

Gratis levering door heel Nederland

100+ jaar ervaring

Bedrijfswagen met 3.500 kg trekgewicht nodig?

Voor veel ondernemers is een bedrijfsbus met 3500 kg trekgewicht essentieel om werk te verrichten. Of je nu een caravan moet vervoeren of zwaarbeladen goederen trailers; de keuze van een geschikte bus is enorm belangrijk! 

Wanneer je bedrijfsactiviteiten afhankelijk zijn van een bedrijfsbus met 3500 kg trekgewicht, is het noodzaak om te voldoen aan de wettelijke normen, maar ook om ervoor te zorgen dat zowel de bestuurder als de kostbare lading veilig en efficiënt van A naar B kunnen. 

Ben jij aan het oriënteren naar een bus met 3500 kg trekgewicht? Ontdek hier dan alles wat je moet weten en welke modellen het meest geschikt zijn in jouw situatie!

Is 3500 kg trekgewicht bij elke bedrijfsauto mogelijk?

Niet iedere bedrijfsbus is bevoegd om 3500 kg te trekken. Het maximale trekgewicht is wettelijk vastgelegd en is te vinden op het kentekenbewijs bij:

Techn. Max. massa AHW (geremd). Zie de foto hieronder.

Bij vrijwel alle aanhangers en trailers wordt er gebruikgemaakt van remmen, dus het ongeremde gewicht is meestal niet relevant. Als er geen gewicht is vermeld op het kentekenbewijs, mag de bus in kwestie geen aanhangwagen of trailer trekken.

Zie onderstaande tabel voor de specificaties:

Type rijbewijs Maximaal gewicht aanhanger + lading Maximaal gewicht auto + aanhanger + lading
Rijbewijs B (Autorijbewijs)750 KG3500 KG
Rijbewijs B+Geen maximum gewicht4250 KG
Rijbewijs BE3500 KG7000 KG
Rijbewijs BE (Gehaald vóór 19 januari 2013)Geen maximum gewichtGeen maximum gewicht

Om zeker te zijn van de specificaties voor bedrijfswagens, raden we je aan om de online database van de RDW te raadplegen. 

Ben je benieuwd of je een bus met 3500 kg trekgewicht nodig hebt? Lees verder en ontdek de voordelen.

Waarom kiezen voor een bus met 3500 kg trekgewicht?

Een bedrijfsbus met een trekgewicht van 3500 kg is uiteraard niet nodig voor iedere ondernemer.

Maar wanneer is dit wel handig?

Wanneer je voor je werk zware materialen of groot apparatuur moet vervoeren is een bus met 3500 kg trekgewicht vrijwel onmisbaar. 

Een bus met zoveel kracht heeft meerdere voordelen, waaronder het vermogen voor jou als ondernemer om meer lading in één keer te vervoeren. Dit vermindert het aantal benodigde ritten, waardoor je zowel tijd als geld bespaart. 

Bovendien zijn bussen met 3500 kg trekgewicht speciaal ontworpen om veel gewicht te vervoeren. Het zijn daarmee ook krachtige machines die minder snel slijten en langer mee gaan. 

Zo leveren wij dagelijks bussen met 3500 kg trekgewicht aan de volgende 4 branches:

 1. Hoveniers
 2. Verhuizers
 3. Installateurs
 4. Bouw- en klusbedrijven

Als ondernemer in een van de bovenstaande branches ben je vaak genoodzaakt extreem zware materialen te vervoeren, zoals:

 • Tegels voor bestrating
 • Grote meubelstukken
 • Grote en zware units zoals airconditioners of zonnepanelen
 • Zakken met cement, houten balken of stalen steunen

Dan is het belangrijk om erop te kunnen vertrouwen dat je bedrijfsbus dit gewicht kan trekken, zonder dat je bus of materiaal beschadigd raakt. 

Hou er wel rekening mee dat je rijbewijs BE nodig hebt om een bedrijfsauto met 3500 kg trekgewicht te besturen. Heb je alleen een rijbewijs B, dan mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kg. Heb je toch een aanhanger van meer dan 750 kg? Dat mag alleen mits het totaal gewicht van je auto en aanhanger niet meer is dan 3500 kg.

Welke bedrijfsauto mag 3500 kg trekken?

Zoals eerder aangegeven, is niet iedere auto bevoegd om 3500 kg te trekken. Nu is de vraag, welke dan wel? 

Hier zijn onze 5 beste bedrijfsauto’s die 3500 kg mogen trekken:

 1. Volkswagen Crafter
 2. Iveco Daily
 3. Mercedes- Benz Sprinter
 4. Opel Movano
 5. Renault Master

Top 5 beste bestelbussen met 3500 kg trekgewicht

Het is niet mogelijk om één specifiek model als beste bus met 3500 kg trekgewicht te bestempelen, omdat iedere ondernemer andere behoeften en eisen heeft.

Daarom hebben we een top 5 voor je gemaakt, waarin we de populairste modellen met zijn unieke kenmerken behandelen:

1. Volkswagen Crafter 3500 kg trekgewicht

De Volkswagen Crafter staat bekend om zijn robuuste prestaties en uitstekende laadcapaciteit. Met een laadruimte tot 18,4 m3 is de bus ideaal voor ondernemers in de bouw en techniek die dagelijks onhandig grote materialen vervoeren, zoals airconditioners, stalen steunen en bakstenen. 

Met 3500 kg trekkracht biedt deze bestelbus een solide oplossing voor ondernemers die zware ladingen moeten vervoeren.

2. Iveco Daily 3500 kg trekgewicht

De Iveco Daily is een krachtpatser op de weg en is perfect voor diegenen die betrouwbaarheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Met een trekkracht van 3500 kg is deze bestelbus een echte partner voor ondernemers in de logistiek en zware industrie, waar pallets met goederen of machines vervoerd worden.

3. Mercedes-Benz Sprinter 3500 kg trekgewicht

De Mercedes-Benz Sprinter staat synoniem voor luxe en kwaliteit. Met een trekkracht van 3500 kg biedt deze bestelbus niet alleen comfort, maar ook de kracht om de zwaarste ladingen te dragen. Dit maakt de Sprinter onwijs populair in de logistieke branche en onder ambachtslieden, waar pakketten bezorgd en gereedschappen vervoerd worden. 

4. Opel Movano 3500 kg trekgewicht

De Opel Movano combineert efficiëntie met kracht. Ondernemers die op zoek zijn naar een bestelbus die zowel zuinig als sterk is, zullen de voordelen van de Movano met 3500 kg trekkracht waarderen.

De Movano is vooral populair onder aannemers en vakmensen, omdat zij vaak administratie mee hebben naar klussen. Denk aan offertes, facturen en voorraadoverzichten. 

5. Renault Master 3500 kg trekgewicht

De Renault Master is ontworpen met het oog op veelzijdigheid en prestaties. Met een indrukwekkende trekkracht van 3500 kg biedt deze bestelbus de flexibiliteit die ondernemers nodig hebben in uiteenlopende bedrijfstakken.Vooral onder bouwondernemers en in de logistiek is deze bus onwijs populair.

Het vermogen om zware lasten te dragen en toch zuinig te rijden is namelijk een combinatie die je niet vaak tegen komt. 

Bedrijfsbus met 3500 kg trekgewicht kopen of financial leasen?

Als je overweegt om een bestelbus aan te schaffen met 3500 kg trekgewicht, heb je de optie deze te kopen of te financial leasen. Bij beide opties ben je eigenaar van de auto. De keuze tussen kopen en leasen hangt af van je financiële situatie en zakelijke behoeften.

Heb je vragen of wil je dit graag met een adviseur bespreken? Vul hier je contactgegevens in en dan neemt een van onze adviseurs zo snel mogelijk contact met je op.

Weet je al wat je wilt of wil je zelf nog rustig modellen bekijken? Bekijk dan ons volledige aanbod en ontdek de perfecte bestelbus die aansluit bij jouw zakelijke eisen. 

Klik hier om ons aanbod te bekijken

Veelgestelde vragen over bestelbussen met 3500 kg trekgewicht

1) Wat is de beste auto met 3500 kg trekgewicht?

Dit hangt sterk af van je specifieke behoeften, voorkeuren en het beoogde gebruik. Als je na het lezen van deze blog twijfels hebt, staan we je graag te woord om je te helpen bij het kiezen van de juiste bus. 

Klik hier om een adviesgesprek aan te vragen met een specialist

2) Heb ik een speciaal rijbewijs nodig om een bestelbus met 3500 kg trekgewicht te besturen?

In Nederland en België mag je met een standaard rijbewijs B voertuigen besturen met een maximaal toegestane massa van 3500 kg. Dit omvat het gewicht van het voertuig plus de lading. Als je een aanhanger of caravan wil trekken waarbij het gecombineerde gewicht van de bestelbus en de aanhanger meer dan 3500 kg is, heb je meestal een BE-rijbewijs nodig.

Bekijk onderstaande tabel voor een overzicht:

Type rijbewijs Maximaal gewicht aanhanger + lading Maximaal gewicht auto + aanhanger + lading
Rijbewijs B (Autorijbewijs)750 KG3500 KG
Rijbewijs B+Geen maximum gewicht4250 KG
Rijbewijs BE3500 KG7000 KG
Rijbewijs BE (Gehaald vóór 19 januari 2013)Geen maximum gewichtGeen maximum gewicht

3)Wat is het maximale laadvermogen van een bestelbus met 3500 kg trekgewicht?

Het maximale laadvermogen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het specifieke model, de configuratie en de uitrusting van de bestelbus. Voor de exacte cijfers kun je de specifieke voertuigdocumentatie raadplegen of contact opnemen met onze adviseurs.

Let op: Het ‘trekgewicht’ verwijst naar het maximale gewicht dat het voertuig mag trekken, terwijl het ‘laadvermogen’ aangeeft hoeveel gewicht het voertuig veilig kan vervoeren. Dit is inclusief passagiers en lading. 

4) Waarom kiezen zoveel ondernemers nu voor een bestelbus met 3500 kg trekgewicht?

Naast de ruimte en wendbaarheid speelt er nu vooral een financiële factor mee bij het maken van een keuze voor veel ondernemers. De aankomende prijsstijgingen en de schaarste die is ontstaan door urgentie, zorgt ervoor dat veel slimme ondernemers tijdig investeren in een betrouwbare en veelzijdige bedrijfsbus die hun bedrijf toekomstbestendig maakt. 

Wacht niet tot het te laat is. De huidige markttrends en aankomende veranderingen maken het essentieel om nu te handelen. Verzeker jezelf van een bestelbus met 3500 kg trekgewicht en blijf voorop lopen in jouw branche. Neem vandaag nog contact op om de mogelijkheden te bespreken en zorg dat je klaar bent voor de toekomst.