Bereikbaar tot 23:59 (Livechat & Telefoon)

3 maanden garantie

Gratis levering door heel Nederland

100+ jaar ervaring

Wendan Poelstra
4 - 6 min. read
30 dec, 2022
30 december, 2022

Welke kosten zijn aftrekbaar als ondernemer bij auto leasen?

Als ondernemer is het interessant om te weten welke kosten aftrekbaar zijn als je een auto gaat financial leasen. Veel zakelijke kosten kun je namelijk aftrekken van de opbrengsten van je bedrijf. 

Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting en houd je dus meer geld over op je rekening. Wanneer je een auto hebt, heb je te maken met veel kosten. Denk hierbij aan verzekerings-, onderhouds-, afschrijvings-, en brandstofkosten.

Als ondernemer mag jij veel van deze zakelijke kosten aftrekken van je opbrengsten. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. 
Benieuwd naar welke zakelijke kosten aftrekbaar zijn, zodat jij minder belasting gaat betalen?

Je leest het hieronder.

Geschreven door: Wendan Poelstra
4 - 6 min. read

1. Zijn de kosten van een lease auto aftrekbaar?

De kosten voor een leaseauto zijn zakelijke kosten, omdat de auto op je balans staat. Dit betekent dat je deze kosten mag aftrekken van de opbrengsten. Voor het financial leasen van een auto gelden namelijk dezelfde regels als bij het kopen van een auto. 

Veelgemaakte kosten waar je mee te maken krijgt bij het leasen van een auto zijn:

 • Onderhoudskosten
 • Reparatiekosten
 • Verzekeringen
 • Brandstofkosten
 • Betaalde rente tijdens de leasetermijnen

Verder mag je ook de door de leasemaatschappij ingebrachte btw als voorbelasting aftrekken voor zover de verrichte prestaties met btw zijn belast. 

Let op: er zit een verschil tussen financial lease en operational lease met betrekking tot het toekennen van kosten op de zakelijke- of privé balans. 

2. Financial lease en inkomstenbelasting

Wanneer je een auto aanschaft middels financial lease word je direct economisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat je bij financial lease alle financiële risico’s draagt.

In dit geval wordt de auto gezien als een bedrijfsmiddel.

Dit heeft als voordeel dat je de auto op de balans van je bedrijf mag zetten waardoor de kosten voor je auto fiscaal aftrekbaar. Als aanvulling op de eerder genoemde kosten, kun je denken aan:

 • De jaarlijkse afschrijvingen
 • De verwachte restwaarde van de auto
 • De rente over de leasetermijnen
 • Motorrijtuigenbelasting

Eigenlijk alle kosten die je maakt voor je leaseauto zijn fiscaal aftrekbaar. Het voordeel hiervan is dat je je belastbare winst verlaagt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting.

2.1 Btw teruggave financial lease

Als je bedrijf btw-plichtig is, mag je bij financial lease de btw terugvragen. Afhankelijk van hoe vaak je belastingaangifte doet, kun je de btw eens per maand, kwartaal of jaar terugvorderen. 

3. Operational lease en inkomstenbelasting

In tegenstelling tot financial lease zijn de kosten bij operational lease niet fiscaal aftrekbaar. De reden hiervan is simpel: je bent bij operational lease niet de eigenaar van je gewenste bedrijfswagen, waardoor deze niet op je balans staat.

Logischerwijs betekent dit dat je dus ook niet profiteert van fiscale aftrekbare voordelen..

Omdat de auto niet op de balans staat, kun je niet afschrijven op de waarde van je auto. Maar je maandelijkse facturen zijn wel gewoon aftrekbaar van de winst van je bedrijf. 

3.1 Btw teruggave operational lease

Ondanks dat je bij operational lease niet economisch eigenaar wordt van de auto, mag je nog steeds de betaalde btw terugvorderen bij de belastingdienst. Denk hierbij aan de verrekende btw over de maandelijkse leasebedragen. 

4. Aftrekbare kosten zakelijke auto bij privé gebruik

Er zijn een aantal uitzonderingen waarin je de kosten zakelijk mag verrekenen met je bedrijfswinst. Wanneer je je zakelijke auto privé gebruikt en meer dan 500 privékilometers rijdt, krijg je te maken met bijtelling

Een zakelijke leaseauto is namelijk bedoeld voor zakelijke doeleinden. Breng je een familielid die niet onderdeel is van jouw bedrijf weg naar een sportwedstrijd of een feestje? Dan mag je de gemaakte kosten niet zomaar zakelijk afschrijven. 

De hoogte van het te verrekenen bedrag hangt onder meer af van:

 • De waarde van de auto
 • De CO2-uitstoot
 • Wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg

En stel je de leaseauto beschikbaar voor iemand anders of rijd je zelf privékilometers? Vergeet dan niet de bijtelling. Bij meer dan 500 privékilometers per jaar dien je bijtelling te betalen. 

Rijd je minder dan 500 kilometer privé met je zakelijk voertuig? Dan kun je een verklaring, geen privégebruik auto aanvragen. 

Heb je een elektrische bedrijfswagen op je balans staan? Dan zijn de aanschaf- en plaatsingskosten van de laadpaal belastingtechnisch aftrekbaar. Deze behoren tot het vermogen van je bedrijf. 

Kort samengevat: bij financial lease zijn alle zakelijk gerelateerde kosten fiscaal aftrekbaar. Denk hierbij aan kosten zoals de betaalde rente op de leasetermijnen, onderhoudskosten en reparatiekosten.

Daarentegen zijn bij operational lease niet alle kosten aftrekbaar. 

Hieronder geven wij je een helder overzicht van welke kosten aftrekbaar zijn bij het leasen van een auto.

Aftrekbare kostenFinancial leaseOperational lease
Betaalde rente tijdens leasetermijnenJaJa
OnderhoudskostenJaJa
ReparatiekostenJaJa
Jaarlijkse afschrijvingenJaNee
BrandstofkostenJaNee
VerzekeringenJaZit vaak in de maandelijkse leasetermijn
MotorrijtuigenbelastingJaZit vaak in de maandelijkse leasetermijn
Btw terugvorderenJaJa
InvesteringsaftrekJa (onder voorwaarden)Nee

In het algemeen mag je alle zakelijke kosten van je onderneming in mindering brengen van je opbrengsten. Dit zijn kosten die je maakt die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor het uitoefenen van je onderneming. 

Bij het (financial) leasen van een auto is het belangrijk om vooraf te bepalen waar je het voor gaat gebruiken, hoeveel je het gaat gebruiken en in welke mate de leasevorm in jouw behoeften als ondernemer voorziet. 

Let daarom goed op de verschillen tussen leasevormen, of je privé kilometers gaat rijden of niet, en in welke mate je kunt profiteren van fiscale voordelen. 

Welke kosten zijn aftrekbaar als je een auto gaat financial leasen? Lees hier welke zakelijke kosten aftrekbaar zijn.

Gerelateerde artikelen:

Uitstel zero-emissiezones: ondernemers langer toegang tot stadscentra met dieselbus

Bestelbus verzekeren: alles wat je moet weten