Bereikbaar tot 23:59 (Livechat & Telefoon)

3 maanden garantie

Gratis levering door heel Nederland

100+ jaar ervaring

Ryan Richardson
5 - 8 min. read
10 mei, 2021
10 mei, 2021

Je toekomstige bedrijfswagen leasen of kopen?

Wil jij als ondernemer rijden in een betrouwbare jong gebruikte bedrijfswagen? Dan heb ik goed nieuws voor je! Bij Van der Wal Vans kan je namelijk een bedrijfsvoertuig financial leasen, maar ook kopen.

Het is alleen wel belangrijk om vooraf de verschillen goed in kaart te hebben.

Twijfel je nog tussen het leasen of kopen van je bedrijfswagen? Ontdek dan in dit artikel welke aanschafoptie het beste past bij jouw bedrijf. 

Geschreven door: Ryan Richardson
5 - 8 min. read

Na het lezen van dit artikel:

 • Je weet precies welke aanschafoptie het beste past bij jouw bedrijf.
 • Je hebt in kaart wat de voor- en nadelen zijn van beide opties.
 • Je twijfel tussen een bedrijfswagen kopen of leasen is verleden tijd!

1. Wat zijn de voordelen van Financial Lease?

Als ondernemer kun je bij Van der Wal Vans een bedrijfswagen aanschaffen met Financial Lease. Dit is aantrekkelijk, omdat je profiteert van de vele fiscale voordelen.

Bovendien hoef je bij deze zakelijke leasevorm geen grote investering in één keer te doen. Je kan de investering namelijk verspreiden over meerdere maanden (12 – 72 maanden). 

Dit betekent dat je meer geld op de bank houdt voor investeringen die direct bijdragen aan bedrijfsgroei.

Om je een duidelijk beeld te geven van de voordelen van Financial Lease, hebben we 6 voordelen voor jou als ondernemer opgesomd:

 1. Liquiditeit behouden. Omdat je met Financial Lease een jong gebruikte bedrijfswagen kan aflossen over meerdere maanden, behoud je als ondernemer het vermogen binnen je bedrijf.

  Dit betekent dat je meer geld overhoudt om te investeren in zaken die wel bijdragen aan bedrijfsgroei.
 2. Fiscale voordelen. Bij Financial Lease komt de jong gebruikte bedrijfswagen op naam van je onderneming. Voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van fiscale voordelen zoals aftrekbare BTW en investeringsaftrek.
 3. Looptijd. De meeste ondernemers kiezen bij Financial Lease voor een langere looptijd, want dan kunnen ze profiteren van een laag maandbedrag.
 4. Keuzevrijheid. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen waar je je jong gebruikte bedrijfswagen verzekert en welke garage het onderhoud mag doen. Dit zit namelijk niet in het totaalpakket van Financial Lease inbegrepen.

  Hierdoor betaal je niet standaard te veel, wat dus betekent dat je voordeliger uit bent.
 1. Economisch eigenaar. “Zodra je de sleutels van je jong gebruikte bedrijfswagen in ontvangst neemt, ben je direct (economisch) eigenaar.

 2. BTW-teruggaaf. “bij je BTW-aangifte kan je de BTW die je over je Financial Lease hebt betaald, aftrekken van de omzetbelasting. Over een Financial Lease-voertuig van 10.000,- schiet je dus 2.100,- aan BTW (21%)voor, wat je bij de eerstvolgende belastingaangifte gewoon weer terugkrijgt.”

  Bron: regeljelease.nl 

Kort samengevat biedt Financial Lease ondernemers vele (fiscale) voordelen. Naast het behouden van je liquiditeit, ben je dus ook direct eigenaar van je bedrijfswagen.

Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het ook belangrijk om de nadelen van Financial Lease te weten.

In de volgende paragraaf ‘wat zijn de nadelen van Financial Lease’  leer je wat er minder aantrekkelijk is aan deze zakelijke leasevorm.

2. Wat zijn de nadelen van Financial Lease?

Financial Lease kan voor jou als ondernemer ook een aantal nadelen hebben. Denk aan de verantwoordelijkheden bij schade of waardedaling van je bedrijfswagen.

Om je een overzicht te geven van de grootste nadelen, hebben we 3 nadelen voor jou als ondernemer opgesomd:

 1. Verantwoordelijkheid verzekering en onderhoud. Bij Financial Lease ben je zelf verantwoordelijk voor de verzekering en het onderhoud.
 2. Je zit vast aan een leasecontract. Zodra je een Financial Leasecontract hebt afgesloten, is het niet mogelijk om deze zomaar te veranderen of beëindigen, tenzij je boetevrij aflossen neemt. Dan heb je de looptijd zelf in hand.
 3. Schuld op Balans. Wist je dat Financial Lease als schuld op je balans staat? Gevolg hiervan is dat de solvabiliteit van je onderneming daalt. Dit is de hoeveelheid eigen vermogen in vergelijking tot je balanstotaal.
 4. Schade- en waardedaling. Als je kiest voor Financial Lease, dan ben je zelf verantwoordelijk bij schade of waardedaling van je bedrijfswagen. 

Nu je de nadelen van Financial Lease weet, kun je zelf bepalen of deze zakelijke leasevorm past bij je bedrijf.

Maar laten we eerst nog even naar de voor- en nadelen van kopen kijken, zodat je straks precies weet wat het beste is in jouw situatie.

Ben je benieuwd naar de voordelen van een bedrijfswagen kopen? Lees dan de volgende paragraaf!

3. Wat zijn de voordelen van kopen?

Een bedrijfswagen kopen heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van financial leasen. Vooral voor grootbedrijf met voldoende kapitaal is kopen een aantrekkelijke optie.

Om je een overzicht te geven van de voordelen van kopen, hebben we 2 voordelen voor je opgesomd:

 1. Absolute bedrag lager. Omdat je de jong gebruikte bedrijfswagen in één keer betaalt bij koop, valt het absolute bedrag van het voertuig vaak lager uit.
 2. Je kan de bedrijfswagen overal afnemen. Dit betekent dat je de desgewenste bedrijfswagen ook gewoon van een particulier kunt kopen. Dit in tegenstelling tot Financial Lease, dat alleen mogelijk is als een autobedrijf het voertuig levert.

Als we een bedrijfswagen kopen met Financial Lease, dan zijn deze twee punten toch echt de grootste voordelen die je als ondernemer hebt bij koop. 

Benieuwd of er ook nadelen kleven aan het kopen van een bedrijfswagen?

Lees dan de volgende paragraaf over de nadelen van kopen.

4. Wat zijn de nadelen van kopen?

Het kopen van een bedrijfswagen is niet per definitie een betere optie dan financial leasen. Zo kan het kopen van een bedrijfswagen vooral voor startende ondernemers een grote investering zijn.

Om je een overzicht te geven van de nadelen van kopen, hebben we 3 nadelen voor jou als ondernemer opgesomd:

 1. Grote investering in één keer. Bij het kopen van een bedrijfswagen moet je een grote investering in één keer doen. Dit geld kun je op korte termijn niet steken in zaken die bijdragen aan bedrijfsgroei.

  Dit wordt door de meeste ondernemers gezien als een groot nadeel.
 2. Kosten voor eigen rekening. Bij het kopen van een jong gebruikte bedrijfswagen zijn alle kosten voor eigen rekening. Denk hierbij aan onderhoud, maar ook de verzekering.
 3. Minder fiscale voordelen. Je hebt minder fiscale voordelen om van te profiteren.

Je weet nu precies wat de voor- en nadelen van zowel Financial Lease als koop zijn. Nu rest alleen nog de vraag welke optie het beste past bij jouw onderneming …

5. Kan ik beter kopen of Financial Leasen?

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat beide aanschafopties voor- en nadelen hebben. Maar welke keuze past nou het beste bij jouw bedrijf?

Vaak kiezen grootbedrijf-ondernemers met veel kapitaal voor de optie koop, omdat dit uiteindelijk voordeliger is. Je hebt namelijk geen maandelijkse lasten naderhand.

Deze lasten heb je bij Financial Lease daarentegen wel, maar die kun je dan weer beschouwen als investering in je onderneming.

Met de fiscale voordelen erbij, durven we wel te stellen dat vooral voor startende ondernemers en MKB-ondernemers Financial Lease aantrekkelijker kan zijn dan koop.

Mocht je nog twijfelen tussen het kopen of Financial Leasen van je bedrijfswagen, neem dan direct contact op met onze experts!

Binnen 5 minuten weet je dan precies welke optie het beste is voor jouw onderneming.


Wil jij als ondernemer rijden in een betrouwbare jong gebruikte bedrijfswagen? Dan heb ik goed nieuws voor je! Bij Van der Wal Vans kan je namelijk een bedrijfsvoertuig financial leasen, maar ook kopen.Het is alleen

Gerelateerde artikelen:

Top 5 Bedrijfsbussen voor Stukadoors

Top 5 zuinigste bestelbussen in 2024