Een diesel- of benzineauto, wat is de beste keuze in mijn situatie?
Ben jij als ondernemer van plan om een bedrijfsbus aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten welk brandstoftype het meest voordelig is in jouw situatie.
Moet je bijvoorbeeld kiezen voor een dieselauto of juist een benzineauto nemen?
Het type brandstof is vaak niet het eerste waar ondernemers aan denken bij de aanschaf van een bedrijfswagen, maar toch is het een essentieel onderdeel.
Na het lezen van deze blog weet jij welk brandstoftype past bij jouw bedrijf.
1. Een dieselauto (voor- en nadelen)
Een dieselauto is voordeliger als je veel kilometers moet rijden voor je bedrijf. Dit is de reden dat veel koeriers, maar ook andere ondernemers kiezen voor een dieselauto. Bovendien ligt de brandstofprijs van diesel lager dan die van benzine.
En ook niet geheel onbelangrijk: dieselauto’s gaan over het algemeen langer mee dan benzineauto’s en qua onderhoud ben je ook nog eens minder kwijt.
De 3 grootste voordelen van een dieselauto?
1. De (brandstof)kosten zijn over het algemeen lager.
2. De motor heeft een langere levensduur.
3. Je ervaart meer trekvermogen.
De nadelen van een dieselauto:
Een dieselauto is echter niet een en al voordelen. Een dieselmotor stoot bijvoorbeeld meer fijnstof en stikstofoxiden uit, waardoor je in telkens meer Nederlandse, maar ook Duitse steden niet meer mag rijden. Dit is dan ook direct de reden dat je meer wegenbelasting betaalt met een dieselauto.
2. Een benzineauto (voor- en nadelen)
Als bestuurder van een benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan bij een dieselauto. Als je voor je bedrijf niet veel kilometers hoeft af te leggen, is een benzineauto in de meeste gevallen voordeliger voor jou.
Bovendien stoot een benzineauto stukken minder fijnstof en stikstofoxiden uit. Dit maakt een benzineauto een duurzamere keuze, dan een dieselauto.
De 3 grootste voordelen van een benzineauto:
1. Je betaalt minder aan wegenbelasting.
2. De onderhoudskosten voor de motoren zijn voordeliger.
3. Benzineauto’s stoten minder troep uit.
De nadelen van een benzineauto:
Het grootste nadeel van een benzineauto is dat de prijs voor brandstof een stuk hoger ligt dan bij een dieselauto. Dit betekent dat je meer geld kwijt bent bij het tankstation. Bovendien gaat een benzineauto over het algemeen minder lang mee dan een dieselauto en heeft deze meestal meer onderhoud nodig.
3. Diesel of benzine, wat is voor mij de slimste keuze?
Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, hebben beide brandstoftypes zijn voor- en nadelen. Over beide brandstoftypes valt simpelweg wel iets te zeggen. Bij een dieselauto betaal je doorgaans minder bij het tankstation, terwijl de kosten voor onderhoud bij een benzineauto weer lager liggen.
De doorslaggevende factor is vaak het aantal kilometers dat je gaat rijden op jaarbasis. Dit kun je eenvoudig berekenen met het omslagpunt (wat een grove schatting is). Van der Wal Vans legt hieronder uit hoe je dit kunt doen.
3.1 Het berekenen van het omslagpunt:
- Rij je minder dan 15.000 kilometer per jaar? Dan is een benzineauto voordeliger.
- Rij je ongeveer 20.000 kilometer per jaar? Dan is het verschil tussen diesel en benzine marginaal.
- Rij je een stuk meer dan 20.000 kilometer per jaar? Dan is een dieselauto toch echt voordeliger!
Dit is uiteraard een vrij ruime schatting. Factoren die nog meer een rol spelen zijn:
- De prijs.
- Afschrijvingen.
- Verzekeringen.
- Onderhoud.
- Gewicht.
4. Bekijk onze voorraad benzine- en dieselauto’s
We hopen dat je nu na het lezen van dit artikel een weloverwogen beslissing kunt maken. Mocht je verder nog vragen hebben over een diesel- of benzineauto, neem dan hier contact op.
Bekijk hieronder direct onze volledige voorraad per brandstoftype: