Bereikbaar tot 23:59 (Livechat & Telefoon)

3 maanden garantie

Gratis levering door heel Nederland

100+ jaar ervaring

Ryan Richardson
3 - 5 min. read
08 okt, 2021
08 oktober, 2021

Een grijs kenteken: wat is het en wat zijn de voordelen?

Tegenstrijdig genoeg hebben auto’s met een grijs kenteken niet daadwerkelijk een kentekenbord in de kleur grijs. Maar wat onderscheid deze bedrijfsauto’s dan wel van de gewone personenwagen?

In deze blog leggen we je precies uit wat een grijs kenteken is en wat de voordelen voor jou als ondernemer zijn.

Geschreven door: Ryan Richardson
3 - 5 min. read

1. Grijs Kenteken Auto

Alle bestelwagens zijn grijs kenteken-voertuigen en alle personenwagens zijn geel kenteken-voertuigen. Dat is waar het in feite op neerkomt. Je hebt daarnaast grijs kenteken-auto’s in verschillende soorten en maten.

Zo heb je bijvoorbeeld de bestelwagen met verhoogd dak en de bestelwagen met open laadbak. Deze voertuigen zijn daarnaast te herkennen aan de beginletter ‘B’ of ‘V’ op het kentekenbord.

Het is belangrijk om als ondernemer het verschil te weten, want het hebben van een grijs kenteken gaat gepaard met een aantal grote voordelen.

2. De voordelen van een grijs kenteken

Veel ondernemers in Nederland rijden in een bestelwagen, deels uit praktisch oogpunt, maar ook omdat er interessante financiële voordelen aan kleven. Zo heeft het rijden van een grijs kenteken-auto fiscale voordelen.

Je hoeft bijvoorbeeld minder wegenbelasting te betalen. Overigens is de hoogte van deze korting afhankelijk van de gewichtsklasse van de auto en het type brandstof dat wordt gebruikt.

Daarnaast betaal je als grijs kenteken-geregistreerd bedrijf bij de aanschaf van een bestelauto geen Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Ook kan je de aanschaf van een grijs kenteken-voertuig als investeringsaftrek benutten.

Maar om de vruchten van een grijs kenteken te kunnen plukken, moet eerst wel aan een paar voorwaarden worden voldaan…

3. Voorwaarden bestelwagen

De belastingdienst heeft een aantal regels opgesteld om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Voorwaarden die betrekking hebben op de bestelwagen zelf zijn:

 1. De bestelwagen is hoofdzakelijk ingericht voor goederenvervoer.
 2. Het totale gewicht van de bestelwagen mag niet boven de 3.500 kilo uitkomen, inclusief inzittenden. Dit om een onderscheid tussen bestelwagens en vrachtwagens te maken.
 3. Er moet een vlakke laadvloer zijn aangebracht die de gehele oppervlakte van de laadruimte dekt.
 4. De laadruimte mag niet over zitplaatsen beschikken.

4. Grijs kenteken ombouw

Je kan ook een personenwagen (geel kenteken) laten ombouwen naar een bedrijfswagen (grijs kenteken). Dit betekent in veel gevallen dat er elementen uit de auto verwijderd, verhoogd of gescheiden moeten worden, zodat deze aan de eisen voldoet.

Autogarages bieden hier zogenoemde ombouwpakketten voor aan inclusief montage. Voor jouw beeldvorming illustreren we een ombouwing van een Land Rover Defender 110SW (met dus een geel kenteken) naar een grijs kenteken.

Ombouw van een Land Rover Defender 110SW:

 • Het dak verhogen (standaard wit, binnenzijde afgewerkt).
 • Het plaatsen van een 30 cm scheidingswand.
 • Hoogglans zwart gespoten kunststof blinderingspanelen.
 • Vlakke laadvloer met mat.

Ondernemers laten hun personenwagen dus ombouwen om gebruik te maken van de eerder genoemde voordelen.

5. Voorwaarden ondernemer

Ook gelden er een aantal harde eisen voor jou als ondernemer. Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken:

 1. Je staat ingeschreven bij de KvK en hebt een btw-nummer.
 2. Je kan aantonen dat je ook daadwerkelijk de rechtspersoon achter de onderneming bent.
 3. Meer dan 10% van de gereden kilometers moeten werkgerelateerd zijn. Dit betekent dat je de auto in principe ook voor privégebruik kunt gebruiken, maar dat hier wel enkele restricties aan verbonden zijn.

6. Voor wie is een bedrijfswagen met grijs kenteken interessant?

Auto’s met een grijs kenteken zijn interessant voor iedere ondernemer die gebruik wil maken van fiscale voordelen. Denk bijvoorbeeld aan Dodge Rams of personenauto’s zonder achterbank. De fiscale voordelen zijn aantrekkelijk en kunnen je zomaar een fijne financiële meevaller opleveren. 

Ben jij op zoek naar een bedrijfswagen met grijs kenteken? Bekijk hier onze voorraad aan bedrijfsbussen.

Tegenstrijdig genoeg hebben auto’s met een grijs kenteken niet daadwerkelijk een kentekenbord in de kleur grijs. Maar wat onderscheid deze bedrijfsauto’s dan wel van de gewone personenwagen?In deze blog leggen we je precies uit wat

Gerelateerde artikelen:

Fiscale voordelen aanschaffen bedrijfsbus

Top 5 Bedrijfsbussen voor Stukadoors