Ontdek hoe financial lease interessant kan zijn voor jou als zzp’er.
Ben jij als zzp’er op zoek naar een geschikte bedrijfswagen? Dan heb je bij Van der Wal Vans de keuze uit kopen of financial leasen. Welke vorm van financieren het beste past bij jouw situatie, is afhankelijk van meerdere factoren.
Toch zien we dat steeds meer zelfstandige ondernemers kiezen voor het financial leasen van een bedrijfswagen bij Van der Wal Vans.
Op deze pagina leggen we je alles uit over financial leasen als zzp’er en nog veel meer, zodat jij straks kan bepalen of deze leasevorm bij je wensen past.
Na het lezen van deze pagina weet je meer over:
- Leasevormen voor zzp’ers
- De voor- en nadelen van financial lease voor zzp’ers
- Financial lease vs. privé gebruik
- Belastingvoordelen bij financial lease
- Populaire bedrijfsauto’s voor zzp’ers om te financial leasen
1. Leasevormen voor zzp’ers
Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn er 4 leasevormen waar je gebruik van kan maken als zzp’er.
De 4 leasevormen voor zzp’ers zijn:
- Financial lease
- Operational lease
- Private lease
- Shortlease
Private Lease | Short Lease | Financial Lease | Operational Lease | |
---|---|---|---|---|
Tijdsduur contract | 24> maanden | Maandelijks opzegbaar | 12 tot 72 maanden | 24> maanden |
Vast maandbedrag | Ja | Ja | Kan fluctueren door onderhoud en verzekering | Ja |
Service leasemaatschappij | Ja | Ja | Nee | Ja |
Auto vermeldbaar op balans | Nee | Nee | Ja | Nee |
Economisch eigenaarschap | Nee | Nee | Ja | Nee |
Juridisch eigenaarschap | Nee | Nee | Na afloop contract | Nee |
Zoals je ziet, kleven er meerdere voordelen aan het financial leasen van een bedrijfswagen. Zo mag je de bedrijfswagen vermelden op de balans en ben je eigenaar na de looptijd van het contract. Ben je benieuwd naar wat financial lease inhoudt voor een zzp’er? lees dan verder.
1.1 Financial Lease voor zzp’ers
Financial Lease wordt ook wel kooplease genoemd. Kooplease is een vorm van financiering waarbij een individu of een bedrijf een auto koopt en deze vervolgens verhuurt aan een andere partij.
Bij deze zakelijke leasevorm ben je (ook als zzp’er) direct de eigenaar van je gewenste bedrijfswagen.
In tegenstelling tot andere zakelijke leasevormen, staat de bedrijfswagen met financial lease op je balans vermeld. Hierdoor kun je profiteren van meerdere fiscale voordelen.
Lees hieronder meer over de voordelen van financial lease.
1.1.1 Voordelen financial lease voor zzp’ers
Financial lease brengt grote voordelen met zich mee voor zzp’ers:
- Financiële ruimte. Het grootste voordeel van financial lease is dat je bij de aanschaf van je gewenste bedrijfswagen geen grote investering in één keer hoeft te doen. Met financial lease spreid je de kosten namelijk uit over 12 tot 72 maanden.
Hierdoor houd je financiële ruimte over voor andere investeringen die bijdragen aan bedrijfsgroei. - Maandtermijn zelf bepalen. Met financial lease heb je de mogelijkheid om zelf je maandtermijn te bepalen. Afhankelijk van de hoogte van de aanbetaling, de looptijd van het contract en de slottermijn, kun je de maandtermijn naar wens bepalen.
- Fiscale voordelen. Bij financial lease ben je vanaf dag één economisch eigenaar van je gewenste bedrijfswagen. Dit betekent dat je recht hebt op fiscale voordelen zoals investeringsaftrek, renteaftrek en de afschrijvingen van het voertuig.
- Bestickering. Je hebt de vrijheid om je bedrijfswagen te bestickeren.
- Geen onnodige servicekosten. Als economisch eigenaar van je nieuwe lease voertuig ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je voertuig. Dit betekent dat jij bepaalt waar en wanneer je onderhoud laat doen. Hierdoor betaal je geen onnodige servicekosten.
Zoals je ziet kleven er meerdere voordelen aan het financial leasen van een bedrijfswagen. Ook zijn er fiscale voordelen waar jij als zzp’er van kan profiteren om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Je leest het hieronder.
1.1.2 Belastingvoordelen financial lease
Als zzp’er kun je met financial lease profiteren van meerdere fiscale voordelen. Wij hebben ze hieronder voor je opgesomd.
- De afschrijving van je leaseauto: gedurende de looptijd van je leasecontract mag je de kosten jaarlijks afschrijven. Deze kosten verlagen je totale winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt.
- De investeringsaftrek: wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen heb je in sommige gevallen recht op de investeringsaftrek. De investeringsaftrek maakt gebruik van verschillende regelingen: kleinschaligheids-, milieu-, en energie-investeringsaftrek
- De renteaftrek: financial lease wordt gezien als een zakelijke lening. En bij een zakelijke lening is de betaalde rente fiscaal aftrekbaar. Deze mag je dus van de winst aftrekken.
- Btw teruggave: met financial lease heb je de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vorderen. Dit doe je via de omzetbelasting aangifte
1.1.3 Nadelen financial lease voor zzp’ers
Hieronder hebben we een aantal nadelen van financial lease voor zzp’ers opgesomd, zodat jij straks precies weet welke financieringsvorm bij je bedrijf past.
Het volgende punt kan als een nadeel worden ervaren door zzp’ers:
❌ Zelf verantwoordelijk voor onderhoud en verzekering. Wat nog wel eens vergeten wordt, is dat je bij financial lease zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud en verzekeringen.
Daarentegen heb je als voordeel bij het kopen van een zakelijk voertuig dat je niet vastzit aan een langlopend leasecontract. Bovendien ben je vaak voordeliger uit, omdat je bespaart op kosten zoals onderhoud en verzekeringen. Je mag namelijk zelf bepalen waar je onderhoud en verzekering doet.
Financial lease kent zowel voor- als nadelen. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je een keuze maakt.
Tot dusver hebben we het gehad over de verschillende leasevormen voor zzp’ers en de voor- en nadelen van financial lease. In de volgende paragraaf gaan we het hebben over het privé gebruiken van een zakelijk voertuig.
1.2 Financial leasen maar privé gebruiken
Wanneer je als zzp’er kiest voor het zakelijk aanschaffen van een bedrijfswagen, dan kan financial lease een aantrekkelijke optie zijn. Het kan voorkomen dat je de bedrijfswagen ook privé wilt gebruiken en dus privé kilometers rijdt.
Bij andere leasevormen zit je vaak met een kilometerbeperking. Bovendien wil je alle rompslomp ook niet met betrekking tot de kilometeradministratie. Gelukkig heb je dit bij financial lease niet.
Bij financial lease zijn er 2 opties:
- Je koopt je bedrijfswagen zakelijk. Maar je betaalt alle kosten, zoals verzekeringen, onderhoud en brandstof, privé. Hierdoor betaal je geen bijtelling. Bovendien boek je de zakelijke kilometers op de bedrijfsbalans.
- Je koopt je bedrijfswagen met financial lease. Je betaalt de kosten privé en je betaalt geen bijtelling. Bovendien boek je de zakelijke kilometers op je bedrijf. Benieuwd naar wat dit betekent voor jou als zzp’er? Lees dan verder.
1.2.1 Privé rijden met je zakelijke bedrijfswagen
Bij het privégebruik van je bedrijfswagen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Ten eerste, wanneer je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, heb je geen extra kosten. Wel dien je een verklaring in te vullen over het privégebruik van je zakelijke voertuig.
Bovendien dien je ook een kilometerregistratie bij te houden, zodat je kunt aantonen dat je onder de grens van 500 kilometer blijft.
Rijd je daarentegen met je zakelijke bedrijfswagen meer dan 500 privékilometers? Dan betaal je bijtelling over de fiscale waarde van je bedrijfswagen. Hoeveel bijtelling je betaalt, hangt af van verschillende factoren.
1.2.2 Privé én zakelijk rijden zonder bijtelling en kilometerbeperking
Je kunt er als zzp’er ook voor kiezen om je bedrijfswagen zowel privé als zakelijk te gebruiken zonder bijtelling en kilometerbeperking.
Dit kun je doen door de bedrijfswagen zakelijk aan te schaffen. Vervolgens betaal je alle overige uitgaven privé. Dit zijn uitgaven zoals verzekeringen, onderhoud en brandstof. Hierdoor betaal je geen bijtelling én heb je geen kilometerbeperking.
Tot slot boek je de kilometervergoeding zakelijk af op je bedrijf. Een vergoeding van 19 cent per kilometer is daarbij fiscaal toegestaan. Dit gaat per 1 januari 2023 veranderen naar 21 cent.
Afhankelijk van je situatie kun je dus je bedrijfswagen met financial lease ook privé gebruiken. Breng daarom goed voor jezelf in kaart hoe je je bedrijfswagen wil gebruiken en hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden.
Benieuwd naar de fiscale voordelen van financial lease voor zzp’ers? Lees dan verder.
2. Populaire bedrijfsauto’s om te leasen voor zzp’ers
Je hebt inmiddels veel gelezen over financial lease voor zzp’ers. Maar wat zijn nou de populairste bedrijfswagens om te financial leasen?
Hieronder hebben we de top 5 populairste financial lease auto’s voor zzp’ers op een rijtje gezet.
Het financial leasen van een betrouwbare occasion is populair bij Van der Wal Vans. De aanschafprijs bij een occasion ligt een stuk lager dan bij een nieuw voertuig. Dit maakt het financial leasen van een occasion een veel gekozen optie onder ondernemers.
Bij Van der Wal Vans hebben we een ruim aanbod occasions op voorraad. Bekijk hier ons volledig aanbod occasions.
Of heb je nog een aantal vragen over financial lease met betrekking tot jouw situatie? Neem direct contact op met één van onze adviseurs. We helpen je graag verder.
3. Veel gestelde vragen
Kun je als zzp’er een auto leasen?
Zzp’ers kunnen zowel privé als financial leasen. Daarnaast is het mogelijk om een bedrijfsvoertuig zakelijk aan te schaffen, maar privé te gebruiken. Zowel privé als financial lease kennen verschillende voor- en nadelen.
Hoe werkt leasen als zzp’er?
Als zzp’er sluit je een leasecontract af waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt. Aan het einde van het contract ben je volledig eigenaar van het voertuig.
Wat kost financial lease als zzp’er?
De kosten van het zakelijk leasen hangt af van de hoogte van de aanbetaling, de looptijd van het contract en de hoogte van het slottermijn. Afhankelijk van deze factoren kun je de maandtermijn van je leasecontract zelf bepalen.
Is zakelijk leasen als zzp’er verstandig?
Financial lease is voor zzp’ers doorgaans voordeliger dan kopen. Ook als je relatief weinig kilometers rijdt, kan financial lease aantrekkelijk zijn. Het onderhoud en beheer kun je namelijk laten doen door je leasemaatschappij. Hierdoor bespaar je veel tijd en moeite.