Bereikbaar tot 23:59 (Livechat & Telefoon)

3 maanden garantie

Gratis levering door heel Nederland

100+ jaar ervaring

Sofie van der Zee
4 - 6 min. read
12 jun, 2024
12 juni, 2024

Fiscale voordelen aanschaffen bedrijfsbus

Sta je als ondernemer op het punt om een bedrijfsbus aan te schaffen? Of heb je er juist net een gekocht voor je bedrijf? 

Dan is het goed om te weten dat het kopen of financial leasen van een bus meerdere fiscale voordelen met zich meebrengt.

Veel ondernemers zijn hier niet van op de hoogte, maar deze voordelen kunnen je bedrijfskosten flink verlagen en je winst verhogen!

Benieuwd naar de 5 fiscale voordelen waar jij van kan profiteren? Ontdek het in deze blog!

Geschreven door: Sofie van der Zee
4 - 6 min. read

Kopen en financial leasen

Laten we eerst even terug gaan naar de basis. Wanneer je bij Van der Wal Vans een bus wilt aanschaffen, kan je kiezen uit kopen of financial leasen. Iedere financieringsoptie heeft zo zijn eigen voordelen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. 

 • Koop: Je bent vanaf dag één de volledige eigenaar van de bus en hebt geen maandelijkse leasekosten.
 • Financial lease: Je bent direct economisch eigenaar en spreid je investering over 12 tot 72 maanden, waardoor je op korte termijn meer geld overhoudt.

Daarnaast bieden beide financieringsopties fiscale voordelen die ervoor zorgen dat je minder belasting betaalt en meer geld overhoudt op je rekening!  

Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig geld laat liggen, geven we in deze blog de meest waardevolle informatie over 5 fiscale voordelen die bij koop en financial lease van toepassing zijn:

1. BTW-Teruggave

Wanneer je als ondernemer een bedrijfsbus koopt of financial leaset, betaal je de btw vooraf. Dit volledige bedrag kan je vervolgens terugvorderen bij de eerstvolgende btw-aangifte. Dit is voor de meeste ondernemers ieder kwartaal. 

Bij de aanschaf van een bedrijfsbus bij Van der Wal Vans ontvang je van ons een factuur per mail. Deze factuur kan je als bewijsstuk gebruiken bij de Belastingdienst om aan te tonen dat jij de eigenaar van de bus bent.

Vervolgens kan je bij de eerstvolgende belastingaangifte na de aankoop de betaalde btw terugvorderen. 

Wil je hier meer over weten? Lees dan onze handige blog over BTW-teruggave.

2. Investeringsaftrek

Naast BTW-teruggave kan je als ondernemer ook profiteren van investeringsaftrek. Met deze regeling verminder je je belastbare winst, waardoor je minder belasting betaalt. 

De 3 soorten investeringsaftrek:

 1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Deze aftrekpost is bedoeld voor kleine investeringen en is vooral aantrekkelijk voor kleinere en startende ondernemers.
 2. Energie-investeringsaftrek (EIA): De EIA is specifiek voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.
 3. Milieu-investeringsaftrek (MIA): Deze aftrek geldt voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

3. Afschrijving

Als ondernemer mag je de kosten van je (lease)bus afschrijven van je winst. Afschrijven houdt in dat je de kosten van de bedrijfsbus verdeelt over de gebruiksjaren. 

Wanneer je een bus koopt of financial leaset, ben je direct eigenaar. Dit heeft als voordeel dat je de bus kan vermelden op de balans van je bedrijf.

Afschrijvingskosten ontstaan door de waardevermindering van je bus. Door afschrijving kan je als ondernemer jaarlijks maximaal 20% van de aanschafwaarde van de bus aftrekken van je winst, wat je belastingdruk verlaagt.

Zo houd je geld over voor andere investeringen in je bedrijf. 

4. Extra aftrekposten

Wanneer je een bus koopt of financial leaset en minstens 10% van de gereden kilometers zakelijk rijdt, mag je de bus als bedrijfsmiddel op je balans zetten. Dit betekent dat de kosten die je maakt voor je (lease)bus zakelijke kosten zijn en je ze dus mag aftrekken van je winst. 

8 voorbeelden van aftrekbare kosten:

 1. Jaarlijkse afschrijvingen
 2. Verwachte restwaarde van de bus
 3. Motorrijtuigenbelasting 
 4. Onderhoudskosten
 5. Reparatiekosten
 6. Verzekeringen
 7. Brandstofkosten
 8. Betaalde rente tijdens de leasetermijnen

Benieuwd naar meer informatie over de verschillende aftrekposten waar je als ondernemer gebruik van kan maken?

Lees hierover in onze blog over extra aftrekposten.

5. Renteaftrek bij financial lease

Renteaftrek is het enige voordeel waarvan je alleen kan profiteren bij financial lease. De rente op je bus is fiscaal aftrekbaar, omdat het een zakelijke lening voor een bedrijfsmiddel is.

Dit betekent dat je de betaalde rente kan aftrekken van je winst zodra de bus op je balans staat. 

Renteaftrek is niet van toepassing wanneer je de bus in één keer afbetaald, omdat je geen lening hebt en dus ook geen rentekosten.  


Neem contact op

Je bent nu op de hoogte van de verschillende fiscale voordelen waar je gebruik van kan maken wanneer je een bedrijfsbus hebt aangeschaft. 

Hierdoor kan je je gemaakte kosten verlagen en meer geld overhouden voor andere investeringen in je bedrijf. 

Heb je nog vragen over de fiscale voordelen of heb je interesse in het kopen of financial leasen van een bus? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze specialisten, of bekijk direct ons aanbod rijklare occasions. 

Sta je als ondernemer op het punt om een bedrijfsbus aan te schaffen? Of heb je er juist net een gekocht voor je bedrijf? Dan is het goed om te weten dat het kopen of financial

Gerelateerde artikelen:

Uitstel zero-emissiezones: ondernemers langer toegang tot stadscentra met dieselbus

Bestelbus verzekeren: alles wat je moet weten