Bereikbaar tot 23:59 (Livechat & Telefoon)

3 maanden garantie

Gratis levering door heel Nederland

100+ jaar ervaring

Wendan Poelstra
6 - 9 min. read
10 jan, 2023
10 januari, 2023

Voorwielaandrijving of achterwielaandrijving?

Ontdek de beste keuze voor jouw bedrijfswagen!

Als ondernemer is het kiezen van de juiste aandrijving belangrijk. Dit is belangrijk omdat het weggedrag van je auto er voor een groot deel door wordt bepaald.  Of je nou kiest voor voorwielaandrijving (FWD) of achterwielaandrijving (RWD), de keuze bepaalt het weggedrag van je bedrijfswagen.

Daarom is het noodzaak dat je precies weet welk type aandrijving past bij jouw bedrijfsvoering. 

Benieuwd naar welke aandrijving het beste bij jou past? 

Ontdek in deze blog het verschil tussen een bedrijfswagen met voorwielaandrijving en achterwielaandrijving.

Geschreven door: Wendan Poelstra
6 - 9 min. read
voorwielaandrijving of achterwielaandrijving?

1. Voorwielaandrijving

Voorwielaandrijving betekent dat het vermogen van de motor wordt overgebracht op de voorwielen van de bestelbus. Tegenwoordig hebben veel voertuigen voorwielaandrijving, omdat dit meerdere voordelen met zich meebrengt.

De 3 grootste voordelen van voorwielaandrijving zijn:

  1. Voordeliger: voorwielaandrijving is vaak voordeliger dan achter- of vierwielaandrijving, omdat er minder materialen voor de auto en motor worden gebruikt. Bovendien is het ruimtebesparend, doordat het motorblok dwars is geplaatst.
  2. Bescherming vlakke bodemplaat: de vlakke bodemplaat onder de auto beschermt onder andere de carrosserie en andere onderdelen tegen vuil, corrosie en andere viezigheid. Daarnaast bevordert het de stroomlijning van het voertuig.
  3. Veilige(re) rij-eigenschappen: het verminderen van snelheid is eenvoudiger bij een te snel genomen bocht. Dit komt omdat bij een te snel genomen bocht de auto rechtuit gaat, waardoor de bestuurder makkelijker de snelheid kan verminderen.

Naast deze grote voordelen, kent een voorwiel aangedreven voertuig ook nadelen. Zo hebben voertuigen met voorwielaandrijving relatief veel gewicht vooraan waardoor deze een grotere draaicirkel heeft. Bovendien kan het moeilijk een groot koppel overbrengen. Dit komt omdat de contactkracht tussen de aangedreven voorwielen en het wegdek verkleind worden tijdens het optrekken. 

De grootste voordelen van voorwielaandrijving zijn:
- voordeliger
- Bescherming vlakke bodemplaat
- Veilige(re) rij-eigenschappen

2. Achterwielaandrijving

Achterwielaandrijving betekent dat het vermogen van de motor wordt overgebracht op de achterwielen van de bedrijfswagen. Achterwielaandrijving is de afgelopen 5 jaar in populariteit toegenomen, waar verschillende redenen voor zijn.

De 3 grootste voordelen van achterwielaandrijving zijn:

  1. Minder snel last van overstuur: wanneer de maximale grip op de voorbanden wordt overschreven, krijg je als effect dat het voertuig neigt een flauwe bocht te nemen. Hierdoor kun je eenvoudiger en sneller door de bochten.
  2. Hoog trek- en laadvermogen: bij achterwielaandrijving kun je meer motorvermogen overbrengen op de aangedreven wielen. Dit komt omdat het gewicht op de achteras groter wordt. Hierdoor kun je meer trekkracht ontwikkelen.
  3. Gemakkelijker een grote lading vervoeren: je kan gemakkelijker een grotere lading vervoeren. Bij een volgeladen voertuig til het voertuig de neus op maar zakt de achterkant, en dat is precies waar je de aangedreven wielen hebt en dus waar je de grip nodig hebt.

Daarentegen kent een achterwielaangedreven voertuig ook nadelen. Zo zijn voertuigen met achterwielaandrijving vaak zwaarder, waardoor deze duurder zijn in de wegenbelasting. Daarnaast heb je minder manoeuvreer mogelijkheden bij gladheid.

Achterwielaandrijving betekent dat het vermogen van de motor wordt overgebracht op de achterwielen van de bedrijfswagen. Achterwielaandrijving is de afgelopen 5 jaar in populariteit toegenomen, waar verschillende redenen voor zijn.

Nu weet je het verschil tussen voorwielaandrijving en achterwielaandrijving en de bijkomende voor- en nadelen. Maar wat is het verschil in opbouw en de tractie tussen beide? Je leest het hieronder. 

3. Verschil in opbouw tussen voorwielaandrijving en achterwielaandrijving

Het grootste verschil in de opbouw tussen voor- en achterwielaandrijving is de plaats en positie van de motor. Bij voorwielaandrijving ligt de motor bijvoorbeeld dwars in de chassis. Hieraan zit de versnellingsbak gemonteerd.

De versnellingsbak bevindt zich vaak naast de motor en de aandrijfas loopt vanuit de versnellingsbak naar het differentieel, dat zich bevindt op het vooras van de auto. Vanuit het differentieel wordt de aandrijving naar de voorwielen verzorgd.

Bij achterwielaandrijving is de motor ook geplaatst in de lengterichting van de auto, maar in dit geval is de aandrijving gericht naar de achterwielen. De versnellingsbak bevindt zich aan het einde van de motor en de aandrijfas loopt vanuit de versnellingsbak naar het differentieel, dat zich bevindt op de achteras van de bedrijfswagen. 

Vanuit het differentieel wordt de aandrijving naar de achterwielen verzorgd. Het verschil tussen deze twee opbouwen is dus de plaats waar de aandrijving naartoe gericht is, namelijk naar de voorwielen bij voorwielaandrijving en naar de achterwielen bij achterwielaandrijving.

4. Verschil in tractie tussen voorwielaandrijving en achterwielaandrijving

Het grote verschil tussen voertuigen met voorwielaandrijving en achterwielaandrijving is dat bij het optrekken, bij een voertuig met voorwielaandrijving, je minder grip of trekkracht voelt door hoe het gewicht verdeeld is.

Daarentegen verbetert de tractie bij achterwiel aangedreven voertuigen. We spreken hier wel van ideale weersomstandigheden. Bij een glad wegdek – denk aan regen of sneeuw – zul je merken dat een voertuig met achterwielaandrijving lastiger te besturen is dan voorwielaandrijving. Dit komt omdat het motorblok op de aandrijving rust. Hierdoor zul je minder snel gaan slippen.

De keuze voor het type aandrijving hangt af van jouw persoonlijke behoeften. Kijk daarom welk type aandrijving het beste bij jouw situatie past. 

De bovengenoemde aandrijvingen hebben beide hun eigen voor- en nadelen. Waar een voertuig met achterwielaandrijving meer trekkracht heeft, kun je bij een voertuig met voorwielaandrijving eenvoudiger snelheid verminderen bij een te snel genomen bocht. 

Meest gestelde vragen

Kan ik beter kiezen voor voorwielaandrijving of achterwielaandrijving?

Welk type aandrijving je het beste kan kiezen hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Rijd je veel in de sneeuw? Dan is voorwielaandrijving geschikter. Heb je een bedrijfswagen met een grote kar erachter? Dan is achterwielaandrijving geschikter.

Heeft mijn bedrijfswagen voorwielaandrijving of achterwiel aandrijving?

Er zijn drie manieren om erachter te komen of je voertuig voorwielaandrijving heeft of achterwielaandrijving. 

  1. Lokaliseer de plaats van de motor. De meeste bedrijfswagens hebben de motor en transmissie in de voorkant zitten. Dit duidt op voorwielaandrijving. Hierbij wordt een dwarsgeplaatste motor toegepast.
  2. Zoek naar het differentieel. Het differentieel is een grote, pompoenvormige behuizing die het vermogen van de aandrijfas overbrengt op de wielen. Als er een dergelijk geheel op de achteras van de auto zit, heeft de auto achterwielaandrijving.
  3. Kijk hoe de motor is gemonteerd. Als de motor dwars is gemonteerd (zijwaarts), met de riemen naar één kant van het voertuig gericht, is het voertuig voorwielaangedreven.

Welke soort aandrijving is geschikter voor het trekken van een aanhanger?

Voor het trekken van een aanhanger is een bedrijfswagen met achterwielaandrijving de beste optie. Dit komt omdat voorwielaandrijving in het algemeen gevoeliger is voor gewichtsverdeling.

Welke soort aandrijving is beter voor op een droog wegdek?

Het is moeilijk om te zeggen welke soort aandrijving beter is voor het rijden op een droog wegdek, omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren. Voorwielaandrijving kan voordelen hebben als het gaat om het wegrijden op een besneeuwde weg, omdat het motorblok op de aandrijving rust en daardoor de auto minder snel zal gaan slippen.

Echter, voorwielaandrijving kan ook leiden tot verlies van tractie als je hard optrekt vanuit stilstand, vanwege de verplaatsing van het gewicht. 

Aan de andere kant kan achterwielaandrijving voordelen hebben bij het rijden op een droog wegdek, omdat het kan leiden tot verbeterde tractie als je hard optrekt. Echter, achterwielaandrijving kan ook nadelig zijn als het wegdek nat of glad is, omdat de tractie stukken minder is. 

Er zijn dus geen eenduidige voordelen of nadelen van voorwielaandrijving of achterwielaandrijving op een droog wegdek. Het is belangrijk om de specificaties van een auto te bekijken en te overwegen wat voor jouw behoeften het beste is.

Wat is de impact van aandrijving op het verbruik van een bedrijfswagen?

De impact van voorwielaandrijving ten opzichte van achterwielaandrijving op het verbruik van een bedrijfswagen kan variëren. Over het algemeen is het verbruik van een bedrijfswagen met voorwielaandrijving lager, omdat alleen de voorwielen worden aangedreven en daarom minder brandstof nodig hebben.

Dit geldt vooral als de auto niet hard hoeft te accelereren of op hoge snelheid hoeft te rijden. 

Aan de andere kant kan achterwielaandrijving het verbruik verminderen, omdat het kan leiden tot verbeterde tractie als je hard optrekt. Dit helpt weer om brandstof te besparen. 

Het is dus belangrijk om te overwegen wat voor jouw behoeften het beste is als het gaat om het verbruik van je bedrijfswagen.

Wat is de impact van aandrijving op de prijs van een bedrijfswagen?

Bedrijfswagens met voorwielaandrijving kunnen soms voordeliger zijn dan bedrijfswagens met achterwielaandrijving, omdat ze eenvoudiger zijn om te produceren en te onderhouden.

Ontdek in deze blog het verschil tussen een bedrijfswagen met voorwielaandrijving en achterwielaandrijving.

Gerelateerde artikelen:

Top 5 Bedrijfsbussen voor Stukadoors

Top 5 zuinigste bestelbussen in 2024